erfgoedobject

Tweeledige hoeve

bouwkundig element
ID
71542
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71542

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tweeledige hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Tweeledige hoeve, de twee gebouwen evenwijdig tegenover elkaar, nok loodrecht op straat. Het erf is aan straatzijde afgesloten met een smeedijzeren hek met voetgangersdoorgang. De hoeve is een oude vestiging (Ferrariskaart, 1771-77), en is reeds als tweeledige hoeve aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1846). In hun huidig uitzicht dateren de gebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het woonhuis, rechts van het erf is een diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder wolfsdak (mechanische pannen). Bakstenen gebouw op gecementeerde plint. Smeedijzeren muurankers. Getoogde en voorheen beluikte benedenvensters met hardstenen latei en lekdrempel; getoogde bovenvensters met hardstenen lekdrempel en bakstenen druiplijst; blinde halfronde zoldervensters. Getoogde deur onder hardstenen latei. De erfzijdegevel werd gewijzigd. Recent aanbouwsel tegen de achtergevel, mogelijk in de plaats van een voormalige stal. Dwarsschuur aan de overzijde van het erf. Bakstenen gebouw onder zadeldak (golfplaten) met afdak aan de voorgevel. Korfboogpoort en verscheidene, recente muuropeningen.


Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Tweeledige hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71542 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.