Het Poorthof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Het Poorthof

Beschrijving

Voormalige semi-gesloten stadshoeve uit 1841 (schuur) en tweede helft 19de eeuw (straatvleugel), thans gerestaureerd, verdeeld en ingericht als verschillende woningen. De straatvleugel telt zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Bakstenen gebouw. Het woonhuis, in het rechtergedeelte, heeft rechthoekige vensters, de voormalige stal in de twee linkertravee getoogde vensters. In de derde travee de korfboogvormige inrijpoort. De puntvormige gevelverhoging dateert uit de periode van de restauratie. Zijgevels met aandak en vlechtingen. Achter aan het voormalige erf, de bakstenen dwarsschuur, door middel van muurankers gedateerd 1841 en voorzien van de initialen NC en CEN (Nicolaas Curvers en Elisabeth Cornelia Nelis). Het volume bleef bewaard, bij de inrichting als woningen werden muuropeningen toegevoegd; de korfboogpoort is oorspronkelijk.

• SEGERS J., Stadsgids Stokkem, 1998, p.16-17.