• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Half vrijstaand herenhuis

Beschrijving

Half vrijstaand herenhuis opgetrokken in 1899 volgens cartouche, naar ontwerp van plaatselijk architect Remi Lemahieu voor zijn broer Valeer Lemahieu. Achter de woning lag de houthandel (heden afgebroken). Volgens de kadastrale schetsen wordt in 1908 de woning aan de achtergevel uitgebreid.

Onderkelderd breedhuis aansluitend bij de neo-Vlaamde-renaissance zie onder meer rechterrisaliet oplopend in trapgevel, hoektorentje en boogvelden met cartouches. Verankerde baksteenbouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Sokkel van arduin en breuksteen met gedeelde en getraliede keldermonden. Schoorstenen afgelijnd door muizentandfries. Horizontale gevelbelijning door de in muurbanden doorgetrokken boven-, onder- (afzaten) en tussendorpels en de druiplijsten. Rechterrisaliet oplopend in trapgevel met overhoeks topstuk en hoekfialen. Rechthoekige verdiepte vensters gevat in gedrukte spitsboognis met cartouche of in geprofileerde steekboognis. Rechterhoek gemarkeerd door heiligennis met beeld onder baldakijn. Linkerhoek gemarkeerd door rond torentje rustend op colonnet; leien spitsbekroning met windvaan. Aflijnende steekboogfries met eronder lichtgleuven. Links, lager volume van één bouwlaag met getoogde vleugeldeur in geprofileerde arduinen omlijsting, die toegang geeft tot de eigenlijke woning.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Gullegem, 1901/7, 1908/32).
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 209: Aanwijzende tabel, artikelnr. 1291.