Dwarsschuur van 't Goed te Wynckele

Beschrijving

Schuur van de voormalige historische hoeve zogenaamd "Goed te Wynckele", eigendom van de Guldenbergabdij. De oudste vermelding gaat terug tot 1227 wanneer Rogier van Wynckele het Goed ten Wynckele verkoopt aan de Guldenbergabdij uit Wevelgem. Afgebeeld op een figuratieve kaart van 1624 met duidelijk te herkennen poortgebouw, woonhuis en schuur. De boerderij was één van de grootste die de abdij bij haar afschaffing in haar bezit had.

Verschillende delen van de hoeve worden herbouwd in de 18de eeuw, wanneer de abdij een grote bloei kent. De schuur wordt in 1732 gebouwd onder abdis Peutermans. Aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als volledig omwalde hoeve evenals op de Atlas der Buurtwegen (1843). Enkel de schuur bleef bewaard. De overige hoevegebouwen werden afgebroken in de jaren 1980. De schuur werd gerestaureerd in 1994-1995.

Dubbele dwarsschuur gedateerd 1732 zie zijpuntgevel. Verankerde baksteenbouw onder overkragend pannen zadeldak rustend op hondjes. Aandaken met vlechtingen en uilengat. Twee rondboogpoorten onder druiplijstje. In de poort klinket.

Interieur: muren gestut door bakstenen steunberen waarop de moerbalken rusten. Ten noorden, lager aanpalend open wagenhuis onder schilddak. Houten stijlen op bakstenen voeting.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel monumenten en Landschappen, archief nr. W/00586.
  • Stadsbibliotheek Kortrijk, Fonds Goethals- Vercruysse, codex 327, Lowys de Bersacques (1624).
  • CORNILLY J., Monumentaal West-Vlaanderen, Brugge, 2001, p. 231.
  • WITDOUCK R., Gullegem en Sint-Eloois-Winkel op het eind van de Middeleeuwen (1382-1530), Gullegem, 1989, p. 46-49.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie