Eenheidsbebouwing in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Eenheidsbebouwing in neoclassicistische stijl, gebouwd volgens een gevelplan dat we terugvinden in een dossier uit 1895 voor een reeks van vijf woningen; de rechtse woning op nummer 117 is ondertussen verbouwd.

Dit dossier werd opgemaakt in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen, de bouwmaatschappij die de motor achter de ontwikkeling van Zurenborg was sinds de jaren 1880 en in de Lange Van Ruusbroecstraat talrijke kavels volbouwde met neoclassicistische en eclectische burgerhuizen in reeksbouw. Een architect is in dit dossier niet vermeld.

De gevels komen niet helemaal overeen met de tekeningen in het dossier, maar locatie en algemene opzet wel.

De woningen zijn representatieve voorbeelden van de woningen die de bouwmaatschappij voor ogen had voor de wijk. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels van drie traveeën en twee of drie bouwlagen, voorzien van een verzorgde stucdecoratie. Nummer 113 afgelijnd door lisenen en bekroond met driehoekig fronton; identieke flankerende nummers 111 en 115; 109 een lagere woning onder mansardedak. Geblokte begane grond, brede puilijst, centrale balkons met balusters, doorlopende lekdrempels en kordons. Nummer 113 met fries en driehoekig fronton met saterkoppen, nummers 111 en 115 met paneel en fries met rankwerk onder houten kroonlijst op klossen; nummer 109 heeft panelen met platgedrukte rozetten, rolwerkcartouches en een fijn uitgewerkte ijzeren balkonleuning. Rechthoekige vensters, op de hoofdverdieping in geriemde omlijsting met oren, balkonvenster onder driehoekig (nummers 111, 115) of gebogen (nummer 113) fronton.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1895 # 300.

Auteurs: Plomteux, Greet; Hooft, Elise