Art-nouveau-burgerhuis van Schroyens

Beschrijving

Deze burgerwoning met gevel in art nouveau werd in 1908 ontworpen door bouwmeester P.J. Schroyens, die de woning voor eigen rekening liet bouwen.

De woning is beschermd als monument omdat ze een identieke gevel heeft als het art-nouveau-huis uit 1904 dat aan architect Frans Smet-Verhas is toegeschreven en gelegen is in de Oudekerkstraat 40. De toeschrijving van de woning in de Oudekerkstraat aan Smet-Verhas gebeurde op basis van de sterke overeenkomsten met gekende ontwerpen van Smet-Verhas. Het handschrift van de notities op de ontwerptekening van de woning in de Oudekerkstraat bevestigt de toewijzing aan Smet-Verhas.

Voor de woning die Schroyens hier voor zichzelf liet bouwen in 1908, tekende hij echter zelf het ontwerp. Hij nam daarbij de gevel letterlijk over, tot en met de belijning van het schrijnwerk. Opvallend is dat Schroyens hetzelfde gevelontwerp ook gebruikt voor twee woningen in het ensemble op de hoek van de Steenbok- en de Arendstraat uit 1911.

Het burgerhuis telt van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag op verhoogde begane grond, onder een zadeldak. Witte bakstenen lijstgevel met dito blauwe banden; constructief en decoratief gebruik van natuursteen onder meer voor sokkel, lijsten, dorpels, aanzet- en sluitstenen, verhoogd met lineaire versiering in art nouveau. Houten kroonlijst met kenmerkend en origineel hoekig verloop. Fraaie hoefijzerboogvensters op begane grond en bel etage, op de bel etage vermeerderd met balkon, voorzien van gekleurde glaspartijen en origineel schrijnwerk. Rechthoekige souterrain-vensters met gebogen onderdorpel en grillig smeedijzeren hek onder natuurstenen lateien. Verzorgde, originele houten vleugeldeur met panelen, glas en smeedwerk, typische waterlijst en onregelmatig gevormd bovenlicht.

Ondiepe woning met een klassieke enkelhuisplattegrond. In de deurtravee gang met trappenhuis. In de brede venstertravee een enfilade van salon en eetkamer, waarachter een ondiepe veranda aansluit die doorloopt tot aan het einde van het perceel. Hele kleine koer, geen keuken op de begane grond; die zat wellicht in het hoge souterrain.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1908 # 202.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Hooft, Elise