erfgoedobject

Cassishoeve

bouwkundig element
ID
72349
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72349

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Cassishoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Cassishoeve, gelegen in het gehucht Roren. Belangrijke, voorheen tweeledige hoeve, als dusdanig aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1845).

De huidige hoeve is gedateerd door middel van muurankers in de zijgevel aan straatzijde T N 1820 en door een mergelstenen gevelsteen in dezelfde gevel ANNO/ 1820; het goed was toen eigendom van Tilman Nys. Het oorspronkelijke dienstgebouw aan de noordwestzijde van het erf is thans vervangen door een kleiner, recenter gebouw.

De oorspronkelijke ordonnantie was: woonhuis-stal-dwarsschuur. Verschillende wijzigingen door de aanpassing aan de horecafunctie.

Witgeschilderd bakstenen gebouw onder zadeldak (mechanische pannen) met recente dakvensters. Baksteenfries onder de dakrand. Aangepaste muuropeningen. In de achtergevel, muurpanden van Maaskeien. De rechterzijgevel had voorheen een aandak; hiervan bleven alleen de vlechtingen bewaard.

Bakstenen dienstgebouw onder zadeldak (mechanische pannen). Gewijzigde muuropeningen.


Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Cassishoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72349 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.