erfgoedobject

Sint-Donatuskapel

bouwkundig element
ID
72350
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72350

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Donatuskapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gelegen op de hoek Weg naar As. Dit is de oorspronkelijke kapel van het gehucht Dorne. Het gebouw staat aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1845). Recent gerestaureerd, éénbeukig zaalkerkje van drie traveeën met driezijdige koorsluiting.

Het is opgetrokken in twee bouwperiodes: het koor en de twee aansluitende traveeën dateren mogelijk uit de 17de eeuw, de bredere westeliijke travee dateert uit het einde van de 19de eeuw. Gecementeerde en beschilderd bakstenen gebouw onder zadeldak (kunstleien). De twee zuidelijke traveeën en het koor zijn voorzien van vlakke baksteenpilasters tussen de traveeën. Klokkenruitertje boven de voorgevel. Rondboogvensters. Rondboogportaal waarbinnen een rondboogdeur. Recente glas-in-loodvensters.

  • S.N.,De Donatuskapel, in Utersjank, 3, (1), 1986, p. 30-33.

Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint-Donatuskapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72350 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.