Burgerhuis in art nouveau

Beschrijving

Art nouveau burgerhuis uit het begin van de 20ste eeuw, van twee traveeën en drie bouwlagen, opgetrokken uit rode baksteen op een hoge blauwe steen plint, waarvan het gevelvlak wordt verlevendigd door witte en blauw geglazuurde baksteen in de muurbanden en de ontlastingsbogen.

Asymmetrische gevelopbouw door verspringende smalle deur- en brede venstertravee, een verhoogde begane grond, en gevarieerde vensteropeningen. Boven de respectievelijk korfboog- en segmentboogvormige vensters van het souterrain en de bel-etage, een eveneens segmentboogvormige vensterdeur in een verdiept gevelvlak met een halfrond hardstenen balkon en gebombeerde smeedwerk balustrade waarboven nog een mezzaninovenster in hoefijzervorm. De rechthoekige inkomdeur zit onder een hardstenen luifel waarboven een klein halfrond balkon met een vensterdeur onder getoogd bovenlicht. Het oorspronkelijke houten schrijnwerk van deur en vensters werd echter recent vernieuwd, waarbij de boog- en zweepslagvormen van de verdelingen werden aangepast.

• DUPONT T. 1995: Art Nouveau in Leuven (onuitgegeven licentiaatsverhandeling), Katholieke Universiteit Leuven, 18.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie