Neoclassicistisch winkelpand met houten pui

Beschrijving

Samen met nummers 99-101 ensemble van twee winkelpanden met houten puien. Winkelpand met vroeg-19de-eeuwse kern.

Het gebouw zelf wordt reeds op het primitieve kadasterplan aangeduid (1845), toen eigendom van een horlogemaker. Later verkocht aan achtereenvolgens een kleermaker en een slachtster, wat kan betekenen dat het gebouw steeds een handelsfunctie had. Met uitzondering van een vergroting van de achterbouwtjes, worden in het kadaster geen wijzigingen aangeduid. De gevel is vermoedelijk later aangepast, zie cementering van de verdiepingen; de winkelpui kan gezien de typologie 19de-eeuws zijn, de granito plint en afboording links wijzen op een interbellum-aanpassing.

Rijhuis van drie gelijke traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat). Gecementeerd gevelparement onder aflijnende kroonlijst op klossen. Verdiepingen zijn doorbroken door rechthoekige, omlijste vensteropeningen met bewaard schrijnwerk identiek aan nummers 99-101 (T-vensters met gedeelde bovenlichten). Granito plint waarboven een blauw geschilderde houten winkelpui tussen pilasters met verdiepte velden, bekroond met diamantkop, waarop puilijst met diamantkoppen, ondersteund door consoles. Pui omvat breed etalagevenster met bovenlicht (links), rechthoekige winkeldeur en rechts deur als toegang tot bovenliggende appartementen, voorzien van bovenlicht en fraai hekwerk. Laatst genoemde deur bevindt zich tussen arduinen plint-gedeeltes.

Interieur. Begane grond volledig aangepast voor kunstgalerij. Per verdieping een appartement. Geen noemenswaardige interieurelementen aanwezig.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Oostende 1, 1911/59, 1945/22.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda