Eclectisch burgerhuis Villa George

Beschrijving

Eclectisch burgerhuis "Villa George" zie inscriptie op deurbovendorpel (slecht leesbaar). Deel van ensemble belle-époquewoningen Muscarstraat nummers 10-42 gerealiseerd in de jaren 1900-1905. Opgetrokken volgens kadaster in 1900 voor Alfons-Jules Ollieur-Vanhoorickse, onderwijzer uit Oostende. Ensemble beschermd als monument.

Enkelhuis met souterrain, drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën, onder mansardedak (leien geschilderd in zelfde kleur van gevelparement). Geschilderde en deel gecementeerde en van schijnvoegen voorziene lijstgevel op natuurstenen plint; bel-etage met imitatiebossage. Souterrain waarin brede kelderopening. Brede venstertravee als risaliet oplopend in afgeknotte puntgevel. Ter hoogte van tweede bouwlaag rechthoekige erker op geprofileerde voluutvormige consoles waarboven vernieuwde balkonleuning; zelfde leuning aan bel-etagevenster. Gevel geritmeerd door doorlopende dorpels en band met platte rozetten bovenaan de bel-etage. Rechthoekige muuropeningen waarrond vlakke of pilastervormige omlijsting. Gedeeltelijk behouden schrijnwerk. Deels beglaasde paneeldeur met ijzeren hekwerk; rechthoekig bovenlicht, bekroond door driehoekig fronton met bolvormig topstuk. Voetenschraper.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda