Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Eclectisch burgerhuis opgetrokken volgens kadaster in 1901. Deel van ensemble belle-époquewoningen Muscarstraat nummers 10-42 gerealiseerd in de jaren 1900-1905. Ensemble beschermd als monument.

Enkelhuis met souterrain, drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder zadeldak. Geschilderde en gecementeerde lijstgevel grotendeels voorzien van imitatiebossage; natuurstenen plint. Souterrain met grote kelderopening. Brede venstertravee opgetrokken als risaliet tot boven de kroonlijst met verhoogde rondbogige frontonbekroning met obeliskvormig topstuk. Decoratieve veelkleurige tegelversiering in topgevelveld. Op tweede bouwlaag markerende erker op voluutvormige consoles waarboven gietijzeren balkonleuning; gelijkaardige leuning aan bel-etagevenster. Gevel geritmeerd door doorlopende banden en dorpels. Rechthoekige en rondbogige muuropeningen waarin grotendeels behouden schrijnwerk. Deels beglaasde paneeldeur met eenvoudig hekwerk en smal gebogen bovenlicht gevat in vlakke omlijsting op voluten onder rondbogig fronton met bolornament. Voetenschraper.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda