Eclectisch burgerhuis gedateerd 1902

Beschrijving

Eclectisch burgerhuis (inscriptie met naam op deurbovendorpel niet meer leesbaar) opgetrokken "Anno 1902", zie opschrift onder fronton bovenaan. Deel van ensemble belle-époquewoningen Muscarstraat nummers 10-42 gerealiseerd in de jaren 1900-1905. Het huis wordt gebouwd in opdracht van E. Vandewinckel, bouwkundige uit Oostende. Is een tijdje de woonplaats van de Oostendse architect Louis Van Graefschepe. Hij laat in 1952 onder meer een terras achteraan het huis bijbouwen.

Enkelhuis met souterrain, drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder zadeldak. Geschilderde en grotendeels gecementeerde bakstenen lijstgevel op natuurstenen plint. Souterrain voorzien van imitatiebossage; grote kelderopening. Brede venstertravee als risaliet opgetrokken tot boven de kroonlijst onder gebogen kroonlijst met gestrekte uiteinden en doorbroken door driehoekig fronton met topstuk; gemarkeerd in tweede bouwlaag door trapezoïdale erker op platte brede consoles waarboven gietijzeren balkonleuning; nieuwe ijzeren leuning aan bel-etagevenster. Gevel geritmeerd door doorlopende banden en dorpels. Decoratieve veelkleurige tegels met gestileerde motieven op penanten van bel-etage. Getoogde en rondbogige muuropeningen gevat in geriemde omlijsting met sluitsteen. Behouden schrijnwerk. Deels beglaasde paneeldeur waarboven licht gebogen kroonlijst op consoles; bovenlicht uitgewerkt als oculus in vlakke omlijsting op voluten bekroond door gebogen kroonlijst met gestrekte uiteinden en topstuk.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda