Eclectisch burgerhuis Les Mouettes

Beschrijving

"LES MOUETTES", zie inscriptie in de plint. Eclectisch enkelhuis met bel-etage uit het einde van de 19de eeuw. Deze woning vormt samen met de "VILLA EDITH" (nummer 19) een geheel bestaande uit twee gaaf bewaarde belle-epoquegevels.

Breedhuis bestaande uit een souterrain, drie en een halve bouwlaag en twee ongelijke traveeën; vermoedelijk oorspronkelijk mansardedak aangepast tot plat dak met toevoeging van de halve verdieping. Beschilderde en met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel; arduinen plint met opschrift en brede rechthoekige kelderopening; bel-etage verlevendigd met diamantkoppen. De brede venstertravee wordt op de tweede bouwlaag benadrukt door een trapezoïdale erker, welke op de derde bouwlaag versmalt tot een rechthoekige erker van één travee, bekroond met een dakvenster onder plat dak. Aansluitende balkons met smeedijzeren leuningen, op consoles. Rechthoekig bel-etagevenster, dagkanten versierd met pilasters. Rondboogvensters op de tweede bouwlaag onder een rechte kroonlijst en voorzien van een gebogen en geprofileerde latei met diamantkopvormige sluitstenen en aanzetstenen in wortelmotief. Rechthoekig venster op de derde bouwlaag onder rechte kroonlijst met versierd entablement; uitgewerkte aanzetstenen. Analoog zoldervenster. Rechthoekige deur met bovenlicht. Vernieuwd schrijnwerk.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda