erfgoedobject

Textielweverij Het Fabriekske

bouwkundig element
ID
73338
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73338

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige ververij Huysmans. In 1702 De Banververij ook de Ververije (1727). Daarvoor In den Kullert (1658), Den Vergulde Kulder (1715), doorgaans De Leren Kolder genaamd. Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Bakstenen lijstgevel met puntgevelvormige verhoging van de eerste travee; merkwaardige cementering: imitatie van baksteenbouw en muurbanden, en stijl- en regelwerk op de bovenverdieping. Licht getoogde vensters, beluikt op de benedenverdieping. Rondboogdeur in een gecementeerde omlijsting met pilasters en entablement.

  • BOONEN M., Iets meer over toponiemen, (De Maaseikenaar, 1, (4), 1970, p. 36, 62, 82).
  • DANIELS G. & SANGERS W., De Markt van Maaseik, Maaseik, 1972.

Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Textielweverij Het Fabriekske [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73338 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.