Herenhuis In de Soete Naem

Beschrijving

Huis “Inde Soete Naem” (1651), "Den Naam Jezus" (1672), of "Den Soeten Naem Jesu "(1710). Imposant herenhuis in late Maasstijl, van 1710. In 1845 eigendom van notaris J. Quisthoudt. Breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zeer steil wolfsdak (leien). Bakstenen lijstgevel op kalkstenen plint met panelen; verhoogde begane grond. Hardstenen kroonlijst op ojiefvormige consoles. Kalkstenen gevelsteen met barok rankwerk, opschrift IHS en chronogram: IN NOMINE IESV/ HAEC AEDIFICATA (1710). Verticaliserende gevelritmering door middel van de kalkstenen banden die de vensterposten verbinden. Kalkstenen kruiskozijnen in een vlakke omlijsting. Op de bovenverdieping geprofileerde bolkozijnen. De kruisen van de benedenvensters en de luiken zijn een reconstructie. Rechthoekige deur in een zware, geprofileerde, kalkstenen omlijsting op neuten, met druiplijst en kalkstenen bovenlicht; de tussenstijl van het bovenlicht is een reconstructie.

Achtergevel met houten kruiskozijnen op de tweede bouwlaag en houten bolkozijnen op de bovenverdieping.

Linkerzijgevel op kalkstenen plint met keldergaten. Datering 1710 door middel van smeedijzeren muurankers; voorts smeedijzeren muurankers met krullen. Kalkstenen kloosterkozijnen met geprofileerd benedengedeelte; de luiken zijn een reconstructie. Rechthoekige kalkstenen venster in de geveltop, waarboven een zwaar verweerde, mergelstenen oculus. Lage kalkstenen kelderdeur.

• BOONEN M., Iets meer over toponiemen, (De Maaseikenaar, 1, (4), 1970, p. 66,86).
  • DANIELS G. & SANGERS W., De Markt van Maaseik, Maaseik, 1972