Stadswoning De Fortune

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning De Fortune

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadscentrum Maaseik

Beschrijving

uis De Fortune (1643), ook Die Kinne (1635) genaamd. Breedhuis uit de tweede helft van de 17de eeuw, doch met huidige ordonnantie uit de tweede helft van de 19de eeuw, en gewijzigde benedenverdieping. Het was in 1845 (Atlas van de Buurtwegen) eigendom van de weduwe Gielen.

Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen). Bakstenen gebouw met lijstgevels, de voorgevel voorheen gecementeerd, op een hardstenen plint met keldergaten; licht verhoogde begane grond. Onleesbaar geworden gevelsteen op de tweede bouwlaag. Getoogde vensters met hardstenen lekdrempels; gietijzeren leuningen. Van de oorspronkelijke muuropeningen resten de ontlastingsbogen van twee rollagen en een platte laag.

Smeedijzeren muurankers met krullen in de zijgevel. De achtergevel is afgewerkt met aandak en vlechtingen.

• BOONEN M., Iets meer over toponiemen, (De Maaseikenaar, 1, (4), 1970, p. 44, 61).