Apotheek Van Venckenray

Beschrijving

Apotheek, thans stadsmuseum. Breedhuis in Maasstijl. In 1704 opende J.E. Lankbein of Langbein hier de oudste private apotheek van België; waarschijnlijk werd het huis toen ook gebouwd. Sinds de oprichting ononderbroken apotheek tot 1959, toen de laatste apotheker G. Van Venckenray overleed.

Het huis vormde in 1845 (Atlas van de Buurtwegen) één eigendom met nummer 45, en was eigendom van H. Driessens, apotheker. Vanaf 1863 was het in het bezit van de familie Van Venckenray. Het huis werd in 1962 samen met de inboedel aangekocht door de stad en ingericht als museum.

Dubbelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (leien) met dakvenster. Bakstenen gebouw met lijstgevel op een hoge, kalkstenen plint met rondboogvormige keldergaten; licht verhoogde begane grond. Houten kroonlijst op zware klossen. Kalkstenen kruis- en bolkozijnen (bovenverdieping) met doorlopende geblokte posten en kordon vormende, geprofileerde druiplijsten; geprofileerd en beluikt benedengedeelte; glas in lood. Lage rechthoekige deur in een geprofileerde, kalkstenen omlijsting met druiplijst; hoog, tweeledig bovenlicht; boven de druiplijst een hertengewei.

Krulgevels als zijgevels. Rechts tegen de voorgevel, een begin 17-eeuws, kalkstenen stoeppaal van het mannelijk soort met ruitvormig schild.

Volledig intact bewaarde apotheek.

Mobilair: vloer van blauwe kalksteen. Twee losstaande recepteertafels of toonbanken (circa 1700); op de grote tafel een rekje voor vijzels en spatels, Directoirestijl (1795-1799). Achter de toonbanken, opstanden met rekken en laden; barokke vergiftenkast.

• DANIELS G. & SANGERS W., Maaseik. Architectuur en Historie, Maaseik, 1974.
  • DANIELS G. & SANGERS W., De Markt van Maaseik, Maaseik, 1972.