Pastorie Sint-Jan Baptistparochie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Alleenstaande voormalige pastorie gebouwd volgens bewaarde plannen van 1902 door architect B. De Lestré (Elsene), in 1904 afgewerkt. Als pastorie in gebruik tot 1996. Ommuurde achtertuin palend aan en met achtertoegang in Putse. Voortuinafsluiting bestaande uit ijzeren hekwerk ter breedte van de voorgevel en rechts aansluitende bakstenen tuinmuur.

Eclectisch getint dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder snijdende pannen zadeldaken. Bak- en hardstenen voorgevel nog verlevendigd door grijze bakstenen banden. Puntgevel van uitspringend vensterrisaliet links geaccentueerd door houten afwerking van dakoverstek en bekroning met ijzeren topkruis. Art-nouveau-invloeden merkbaar in glas in lood van bovenlicht voordeur en voorzetramen links beneden. Achterzijde met L-vormige beglaasde veranda onder dito zadeldak, langste deel tegen lage loodrechter achterbouw (aanvankelijk keuken en andere dienstvertrekken).

Geplande omvorming binnenshuis tot vier appartementen naar ontwerp van architectenbureau Mas (Oudenaarde) van 1999.

• Archief Administratie Monumenten en Landschappen Brussel, Plannenfonds Koninklijke Commissie Monumenten & Landschappen, provincie Oost-Vlaanderen, Hemelveerdegem, pastorij.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Aanvullende informatie

De pastorie is niet langer alleenstaand. Het dakoverstek boven het uitspringend vensterrisaliet is aangepast. De veranda aan de achterzijde is gesloopt.

• Informatie meegedeeld door de gemeente (30 december 2021).