Stadswoning De Pekton

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning De Pekton

Beschrijving

Pand uit de eerste helft van de 16de eeuw oorspronkelijk gelegen op de hoek van het nu verdwenen Stoofstraatje, verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog en nadien in situ heropgebouwd. In 1946 gesloopt en heropgericht in 1953 met vernieuwd materiaal naar ontwerp van architect J. Chabot, op de hoek van het Zwaanstraatje.

Hoekhuis van twee bouwlagen onder zadeldak (leien) met dakvenster en dakkapellen. Bakstenen voorgevel van vijf traveeën op natuurstenen plint, kruiskozijnen op de begane grond en kloosterkozijnen op de bovenverdieping. Schuin ingeplante houten zijpuntgevel in de Zwaanstraat: begane grond met natuurstenen kruiskozijnen en sokkel; bovenverdieping in overstek met gekoppelde kruiskozijnen; geveltop op houten schoorstukken en afgelijnd door windbord.

• GROOTAERS J., Houten gevels van laatmiddeleeuwse huizen te Mechelen, onuitgegeven licentiaatsverhandeling aan de K.U.L. (in voorbereiding, 1982), deel II nummer 7.
  • SERMEUS H., De houten huizen van Mechelen, Mechelen, 1981, p. 45.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde