Vuurtoren

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grote vuurtoren

• is aangeduid als beschermd monument Vuurtoren

Beschrijving

Zogenaamd "Grote vuurtoren" of "Hoog (geleide)licht" gelegen in de zogenaamde vuurtorenwijk (Beschermd als monument bij K.B. van 8/9/1981). Opgetrokken in 1907 in het kader van de afwerking van de haven van Zeebrugge wat een nieuwe bebakening van de havengeul vereiste. Deze vuurtoren naar ontwerp van de gebroeders Grendel, ingenieurs (Gent) vormde één van de eerste constructies in gewapend beton aan de kust en in België. De vuurtoren bleef gespaard toen in 1918 de voornaamste haveninstallaties van Zeebrugge werden opgeblazen door de terugtrekkende Duitsers. Doving van het licht tijdens beide Wereldoorlogen en definitief in 1983. Het beheer van het gebouw ging begin jaren 1990 over van de Maatschappij van de Brugse Zeevaartinrichtingen N.V. naar het Vlaams Gewest. Anno 2001 is een restauratie aan de gang.

Vuurtoren met rank silhouet, bekomen door de mogelijkheden van betonbouw. Hoge achthoekige sokkel met betonskeletstructuur, geaccentueerd door venstertjes in een art-nouveaugetinte hoefijzerbogige omlijsting. Opvulmetselwerk van rode (roodgeschilderde ?) baksteen met motieven van witte sierbaksteen. Betonnen ronde schacht met kleine, verspringende raampjes in een geriemde omlijsting. Overkragend achthoekig ‘lamphuis' met betonskeletstructuur op uitgewerkte consoles, decoratief opvulmetselwerk. Bekronende reling en metalen koepel (Parijse productie) met windwijzer.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten en Landschappen West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief, nr. 362 + levend archief.
  • BONTE J., De vuurtoren van Heist in de 19de eeuw, in: Rond de Poldertorens, 1998, 4, p. 131-132.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda