Herenhuis in neoclassicistische stijl

Administratieve diensten van de gemeente Sint-Andries.

Het gebouw is fasegewijs tot stand gekomen.

1835: op het primitief kadasterplan staat een ruime woning van rentenier Henri Berney weergeven.

1872: het bestaande pand wordt afgebroken en vervangen door een ruimere woning ingeplant in een grote tuin.

1885: uitbreiding van de woning en bouwen van een broeikas.

1887: opnieuw uitbreiding van het woonhuis.

1894-1900: verkoop van woonhuis aan tuinbouwkundige uit Brugge en uitbreidingen in functie van een tuinbouwbedrijf.

1902: ingebruikname van bijgebouwen als brouwerij.

1921: ingebruikname als gemeentehuis.

1957, 1959, 1966: uitbreidingen.

Administratieve diensten van de gemeente Sint-Andries sinds 1921 ondergebracht in de zetel van de nabijgelegen brouwerij "De Roos". Volgens oude prentbriefkaarten oorspronkelijk aan de straat afgesloten met een ijzeren hekken tussen bakstenen pilasters. De brouwerijgebouwen lagen links van het herenhuis van 1854. Na de aankoop van de gebouwen in 1921 werden de brouwerijgebouwen afgebroken en werd de linkerzijde met zes traveeën uitgebreid. Links en rechts van het hoofdvolume wordt het gebouw uitgebreid met een lagere aanbouw die nu in gebruik zijn als conciërgewoning en bibliotheekfiliaal.

Imposant neoclassistisch breedhuis van zeventien traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak voorzien van Vlaamse pannen en vier sierlijke oeils-de-boeuf. Oorspronkelijk met enkelhuisopstand, na verbouwing in 1921 met dubbelhuisopstand. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel boven een donkere bepleisterde en geschilderde plint. De sterk symmetrisch opgebouwde gevel is centraal voorzien van een poorttravee uitgewerkt als risaliet en afgelijnd door geblokte pilasters. Boven de centrale poort balkon met sierlijke ijzeren leuning op zware consolestenen met acanthusbladeren. Horizontale belijning door middel van kordons en kroonlijst op houten klossen, de lagere traveeën links en rechts zijn bovenaan afgewerkt met balusterleuning. De gevels zijn opengewerkt met rechthoekige muuropeningen in geprofileerde omlijsting. Bewaard schrijnwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: mutatieschetsen, Sint-Andries, 1872/5, 1885/47, 1886/13, 1899/16, 1900/8, 1902/9, 1908/7, 1921/33, 1927/34, 1957/110, 1959/55, 1966/21.
  • BOSSU G., Groeten uit Sint-Andries, 1981.
  • RAU J., Sint-Andries. Geschiedenis van de Brugse rand , 1991, p. 21.