Landhuis in eclectische stijl

Beschrijving

Rustoord sinds 1955 ondergebracht in kasteeltje van 1909 ingeplant op een groot perceel doorlopend tot in de Hogeweg. Imposant eclectisch gebouw met uitbreiding in 1964, 1968, 1970, 1971 en 1975. Onregelmatige plattegrond met in- en uitspringende volumes met imposante toren, erkeruitbouwen en als risaliet uitgewerkte traveeën met een sierlijke topbekroning. Torenuitbouw versmallend naar boven toe met peerspits en smeedijzeren windvaan. Rode baksteenbouw in combinatie met bepleisterde en witbeschilderde ornamentiek zoals band- en rolwerk, geblokte ontlastingsbogen, cartouches, balustrades en dergelijke. Rechthoekige muuropeningen, al dan niet gevat in rondboognissen met cartouches in de boogvelden en kruiskozijnen of drielichten.

Interieur. Eclectische interieuraankleding. Inkom met mozaïekvloer en wanden voorzien van marmerimitatie. Neoclassicistische vestibule met ronde plattegrond. Wanden met marmerimitatie zijn geritmeerd door pilasters, de ene meer uitgewerkt dan de andere, en rondboogvormige beeldnissen waarboven guirlandes opgehangen aan strikmotieven. Aansluitend bij de vestibule bordestrap met smeedijzeren leuning. Salons met neo-Vlaamse-, neorenaissance en neoclassicistische aankleding.

• Brugge, Kadasterarchief West-Vlaanderen, 208: Oorspronkelijke aanwijzende tabel, Sint-Andries, artikelnummers 142, 143, 300, 544, 986, 1356, 3214; 207: Mutatieschetsen, Sint-Andries, 1852/12, 1873/2, 1886/9, 1909/21, 1940/67, 1945/16, 1948/1, 1950/22, 1953/21, 1953/22, 1954/32, 1956/31, 1960/50, 1961/47, 1961/54, 1964/26, 1968/32, 1969/27, 1970/29, 1971/25, 1972/41, 1975/25, 1982/45.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia

Aanvullende informatie

Landhuis naar ontwerp van de architect Louis Ernest Charels, in opdracht van notaris E. Van Caillie.
  • Provinciaal Archief West-Vlaanderen, Archief Architectenbureau Charels, Charels en Hamel, BE PAWV A/K./1164.