Parochiekerk Sint-Jozef

Beschrijving

Niet-georiënteerde zaalkerk naar ontwerp van R. Van Steenbergen senior in 1964-1965, met vrijstaande zuidoostelijke campanile.

Historiek

De plannen van voor de Eerste Wereldoorlog voor de oprichting van een nieuwe parochiekerk op de Voorheide, werden door de oorlogsomstandigheden terug actueel. De elektrische draadversperring aangebracht op de vaartdijk in september 1916 sneed immers een groot deel van de parochie van de rest van de gemeente en dus ook van de dorpskerk af. In de quarantainestallen werd allereerst een noodkerk en later ook een noodschool ingericht. Na de opheffing van de versperring op 14 november 1918 was het verkeer over het kanaal weer vrij. In 1920-1921 verhuisde de noodkerk naar een schuur nabij brug 5, op 26 oktober 1921 werd een nieuwe voorlopige kerk ter hoogte van De Brulen nummer 8 ingezegend en op 19 maart 1923 werd de Voorheide een kapelanij, deels afhangend van de Onze-Lieve-Vrouwparochie in het centrum. In 1934 kwam er een begraafplaats in de Ooststraat. Voor de bewoners van de ver afgelegen Lusthoven werd in 1951 een hulpkapel opgericht. Bij Koninklijk Besluit van 22 maart 1960 werd de Voorheide als zelfstandige parochie erkend.

Reeds in 1914 werd er nabij de oprit van de brug grond aangekocht voor de oprichting van een nieuwe kerk. De eerste ontwerpen dateren echter pas van 1955 en het definitieve plan naar ontwerp van R. Van Steenbergen senior werd ten slotte in 1960 goedgekeurd. De eerstesteenlegging greep plaats op 17 oktober 1964, de plaatsing van de torenhaan op 8 december 1965, de plechtige inwijding door magistraat J.V. Daem op 17 december 1966. De pastorie, Voorheide nummer 48, dateert van 1962. De voorlopige kerk uit 1921 werd in 1981-1982 naar ontwerp van H. Van Rompaey tot parochiecentrum verbouwd.

Beschrijving

Het klokvormig grondplan vertoont een trapeziumvormig schip met licht gebogen voorzijde, vooraan met kleine rechthoekige uitsprong met doopkapel en flankerende inkomportalen, een smaller halfcirkelvormig koor en een aansluitende rechthoekig" zuidvleugel met sacristie en weekkapel. De verschillende, balkvormige volumes en de hoger opgetrokken halfcilindrische koorpartij zijn afgedekt met een plat dak, de vierkante, vijfledige campanile met een tentdak.

Gesloten bakstenen lijstgevels op arduinen plint, uitgezonderd de vrijwel volledig beglaasde voorgevel met kleurrijke glas-in-loodpartijen tussen betonnen stijlen en een glas-in-betonpartij door Jos Van Beeck (Mechelen) ter hoogte van de doopkapel; ook de hoger opgetrokken voorgevel van het koor is vrijwel volledig beglaasd. Campanile met kleine rechthoekige venstertjes en gekoppelde, sleufvormige galmgaten.

Bepleisterd en beschilderd interieur; vlakke houten zoldering, tegelvloer. Hoogzaal met orgel op zuilen (1968).

Mobilair

Beeldhouwwerken: Sint-Jozefbeeld uit de tweede kwart 17de eeuw, hout; Heilige Cornelius van circa 1900, gepolychromeerd hout; beeldengroep Onze-Lieve-Vrouw Beschermster van de Gelovigen door Meiser van circa 1964, hout.

• Architectuurarchief Vlaanderen, Fonds R. Van Steenbergen, nr. 18.
  • S.N., "De Vraai". Parochie St.-Jozef-Voorheide vroeger en nu (1916-1986), Arendonk, 1986.