Villa van 1939

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa van 1939

Beschrijving

Villa gebouwd in 1939, naar verluidt naar ontwerp van architect Jozef Lycke (Wetteren). Villa in art-decostijl, deels omringende tuin aan de straatzijde afgesloten door laag muurtje in natuurstenen blokken. Enkelhuis met rechts blinde wachtgevel. Gevels met contrasterend materiaalgebruik van gele bakstenen met gewitte gecementeerde elementen zoals in horizontale banden. Asymmetrische volumewerking met sterk geaccentueerde deurtravee van drie bouwlagen hoog met typische dakrand met geglazuurde pannen en plat dak; links ervan vooruitspringende venstertravee van twee bouwlagen met afgeronde hoeken, onder kunstleien schilddak. Verdiepte brede rondboogdeur in omlijsting van glas in lood opengewerkt met deurlichten voorzien van sierlijk smeedwerk; gevat in een sterk accentuerende geprofileerde omlijsting en voorafgegaan door trap geflankeerd door gemetste bloembakken. Daarboven twee smalle vensters voorzien van kleurrijk glas in lood en een houder voor vlaggenstok. Zijgevel met rechthoekige erker bekroond door ijzeren balkonleuning.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena