Schoenfabriek

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoenfabriek

Beschrijving

Voormalige schoenfabriek Van Doorselaer, getuigend van de voorheen in de gemeente sterk vertegenwoordigde schoennijverheid. Omstreeks 1920 werd op deze locatie bij het ouderlijke huis van de familie Van Doorselaer met schoenfabricatie gestart. Aan de straat gelegen woning volgens kadasterarchief opgericht door H. Van Doorselaer in 1911 en midden 20ste eeuw gewijzigd. In de voorgevel in ruitvormige gevelsteen de letters V D verwijzend naar het familiebedrijf Van Doorselaer. Achterin gelegen bakstenen bedrijfsgebouw, volgens kadasterarchief bouw van 1927 en in 1936 vergroot. Voorbouw van twee bouwlagen, deels met plat dak met donkere bakstenen voorgevel en liggende vensters. Fabriek nu in gebruik als opslagplaats.

• S.N., Maak kennis met de industriële monumenten van de 20ste eeuw op onze gemeente, in Open Monumentendag Wichelen, 20ste editie, Wichelen, 2008.
  • VAN DEN BOGAERD R., Schoennijverheid. te Schellebelle, "Rond de Stenen Linde", XXVI, 2001, 3, p. 98-100.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena