Station Schellebelle

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Station Schellebelle

Beschrijving

Gelegen aan twee oude spoorlijnen, de lijn Mechelen-Gent, geopend in 1837, en de Dender-Waeslijn, geopend in 1856. Bij de eerste spoorlijn was geen halte voorzien in Schellebelle. De oorspronkelijke spoorweggebouwen en stations op de Dender-Waeslijn waren gebouwd naar ontwerp van architect Jean-Pierre Cluysenaar. Het eerste station van Schellebelle aan de Stationsstraat werd later de woning van de stationschef (tot 1986) en werd gesloopt in 1996. In 1910 bouwde men 100 m verderop voorbij de spoorwegovergang van de Stationsstraat een nieuw station. Eenvoudig plattelandsstationnetje van zes traveeën en één bouwlaag onder schilddak (leien). Bakstenen gebouwtje op arduinen plint. Straat- en perrongevel geritmeerd door vlakke lisenen. Rondboogvormige muuropeningen met bakstenen druiplijst op arduinen imposten gevat rechthoekige spaarvelden afgelijnd door tandlijst. De metalen perronluifel is verdwenen.

• TEMMERMAN A., Schellebelle en de spoorweg, "Rond de Stenen Linde", XVI, 1, 1991, p. 1-17.
  • TEMMERMAN A., Een J.P. Cluysenaar spoorweggebouw te Schellebelle, "Rond de Stenen Linde", XVI, 1, 1991, p. 19-26.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena