erfgoedobject

Villa Smetryns-De Winne

bouwkundig element
ID
76169
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76169

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Smetryns-De Winne
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Smetryns-De Winne
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige villa Smetryns-De Winne, volgens kadastergegevens gebouwd in 1923, gelegen in de onmiddellijke nabijheid van het constructiebedrijf, koper- en ijzergieterij van de familie Smetryns. Voortuintje met ijzeren hekwerk op laag gecementeerd muurtje, aan de zijkanten is de tuin afgesloten met betonnen muurplaten.

Eclectisch getint dubbelhuis van twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Bak- en hardstenen voorgevel met sierankers. Links vooruitspringend risaliet van één travee met trapgevel. Rechthoekige vensters met arduinen kruiskozijnen en drielichten op arduinen dorpels en voorzien van negblokken en sluitsteen. Voordeur achter open houten hoekportiek onder leien dakje, en bordes met ijzeren leuning. Rechthoekige deur met bolkozijnen bovenlicht.

Interieur

In de hal en het salon kleurrijke tegelvloeren. Behouden trap en binnendeuren. Gang en woonkamer met lambrisering van witte tegels afgeboord met fries versierd met eekhoorns; grote schoorsteen van baksteen en natuursteen met geglazuurde haardtegels in art-nouveaustijl, geflankeerd door vaste houten kasten. Salon in de uitspringende rechter travee, met haard van bak- en zandsteen met geglazuurde haardtegels.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het huis werd ontworpen door pater Achiel Smetryns. Deze ontwierp eveneens de meeste van de andere huizen van de familie Smetryns in Schellebelle.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa Smetryns-De Winne [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76169 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.