Directeurswoning Villa Cornuta

Beschrijving

Villa volgens gevelopschrift genaamd "Cornuta" en gedateerd 1914. Diep achterin gelegen in omringende tuin en ingeplant achter gemetst brugje over gracht voorzien van leuningen met hardstenen dekstenen. Volgens kadastergegevens van 1915 oorspronkelijke villa gebouwd door fabrikant J. De Waele-De Troy, oprichter van de ernaast gelegen voormalige korsettenfabriek DéWé. Voor 1932 door fabrikant E. De Waele-Van Hoorde huis vergroot met twee lage uitbouwen (rechts opzij en op de linker voorgevelhoek) en met een haakse achtervleugel. Nu in renovatie.

Eclectisch getint dubbelhuis van twee bouwlagen onder snijdende afgewolfde daken (tegelpannen).

Voorgevelparement van gele baksteen gecombineerd met rode en witte elementen in banden, opvallend accentuerende bogen, op de borstwering en panelen van de penanten. Verrijkt met hardsteen voor vensterstijlen, brede sluitstenen en consoles. Tevens gebruik van ijzerwerk namelijk voor I-balken met rozetten en decoratieve leuningen. Rechts vooruitspringende vensterrisaliet uitlopend in dakvenster met afgeknotte punttop. Gemarkeerd door een breed ijzeren balkon op schoren. Centrale uitgebouwde deurtravee met bovenvenster en plat dak. Voorafgegaan door een betegeld bordes voorzien van een sierlijk uitgewerkte ijzeren leuning met hoge lantaarnarmatuur op de hoek naast de trap (4 treden).

Opengewerkte ijzeren vleugeldeur met gestructureerd glas. Tegelpanelen met jaartal 1914 tussen de houten schoren van de dakoverstek boven de linkertravee. Deels vernieuwd schrijnwerk. Gecementeerde zijgevels en achtergevel met schijnvoegen. Beide later toegevoegde lage aanbouwen in gelijkaardig gekleurd metselwerk en opengewerkt door vensters met schuiframen. Bovenlichten met bloemenfries in glas in lood.

Lagere haakse achterbouw van twee bouwlagen, bij de aan de gang zijnde renovatie enigszins gewijzigd.

• VERBERCKMOES N., Wichelen verleden en heden, Wichelen, 1991, p. 376, 378.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena