Sint-Jozefkapel of Bruinbeekkapel

Beschrijving

Wijkkapel van de wijk Bruinbeke, ingeplant op straathoek bij het kruispunt met Bruinbekestraat. De eerste "Bruinbeekkapel" dateert van 1878. In de voorgevel was voorheen een gedenksteen ingemetseld met volgende tekst: "1878 in honorem St Joseph sacellum in vico Bruynbeke aedificavi propter temporem circumstantias proprietarius constitutus est Dominicus Buysse, considicus, qui tempore opportuno sacellum fabricae eeclesiau dabit". Aanvankelijke wegkapel gebruikt om er de rozenkrans te bidden bij sterfgevallen en tijdens de meimaand voor de verering van Onze-Lieve-Vrouw. Op 27 augustus 1880 werd er de eerste Heilige Mis opgedragen. In 1911 werd de kapel naar achter vergroot tot wijkkapel. De nieuwe kapel bood plaats aan 250 mensen en werd ingehuldigd op 29 september 1912. Aan de achterkant van de kapel werd een gedenksteen geplaatst met het opschrift “Gebouwd in 1912/ pastoor E.H. Verbraken/ Burgemeester/ Mr. Ern. D’ Hollander/ Schepenen/ Mr. Des. Dalschaert/ Mr. Aug. Dhaese”. In 1934 werd het kleine klokje vervangen door een torentje met een nieuwe klok. In 1955 werd het interieur van de kapel geschilderd door Ivo Baeyens. De kapel werd in 1958 gecementeerd. Het koor en het dak vernieuwd in 1959. In 1964 werden nieuwe ramen in gekleurd glas geplaatst. De voorgevel werd vernieuwd in 1971. In 1976 werd een nieuwe toren geplaatst en het dak werd vernieuwd. Nu eigendom van de gemeente en buiten gebruik voor de eredienst.

De plattegrond van de Sint-Jozefkapel vertoont een smal portaal van twee traveeën, een breder schip van vijf traveeën, en een smaller koor van één travee met een driezijdige koorsluiting.

De kapel is volledig opgetrokken in baksteenmetselwerk met schaars gebruik van natuursteen voor de plint aan de voorgevel, de vensterdorpels, de consoles onder de muurdammen en op de hoeken van de voorgevel, afgedekt door kunstleien bedaking.

Vooruitspringend hoger opgetrokken portaal van twee traveeën, zijnde de oude kapel van 1878. In 1971 vernieuwde bakstenen voorpuntgevel met drie spitsboogvormige muurnissen met centraal een smal venster en daaronder een kleine beeldnis met daarin een gepolychromeerd beeldje van de patroonheilige. Spitsboogvormige toegangsdeur afgesloten door een dubbele houten paneeldeur. In de geveltop, jaartalsteen met “Anno 1878”. De zijgevels van het portaal worden geritmeerd door bakstenen steunberen en afgelijnd door daklijst met tandlijst. Aan weerszij voorzien van twee smalle spitsboogvormige vensteropeningen met gekleurde glasramen met eenvoudig geometrisch patroon. Midden op het steile zadeldak een zeszijdig klokkentorentje van 1934. Schip geritmeerd door versneden steunberen en vijf spitsboogvormige vensters met gelijkaardige glasramen als in het portaal. Koorvensters met fraai uitgewerkt smeedwerk.

Witgepleisterd interieur. Eenbeukig schip met gedrukt spitsbooggewelf, vernieuwd in 1969.

Plaasteren kruiswegtaferelen van 1924 in neogotische stijl. Polychrome beelden op versierde sokkel van Heilige Antonius met Kind (twee), Heilige Jozef met Kind, Kindje Jezus van Praag, Heilige Theresia, Gekroonde Christus, Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, Heilige Donatus(?), Heilige Anna ten Drieën. Nieuw tabernakel van 1968. Neogotische communiebank.

• DUQUET F., Zo was Schellebelle, Schellebelle, 1984, p. 175-179.
  • Schellebelle en kapellen, Schellebelle, 2002.