Boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis

Beschrijving

Boerenwoning met diepe omhaagde voortuin met achterin gelegen vrijstaande woning, volgens kadasterarchief gebouwd in 1900 door boomkwekers J.-B., F. en J. Buyl ter vervanging van een voorgaande woning. Bakstenen dubbelhuis van één bouwlaag onder pannen zadeldak met midden op de nok een dakklokje. Rood geschilderde voorgevel met gewitte voegen op grijs geschilderde, gecementeerde plint. Breed hoofdgestel boven de puilijst met gewit paneel naar verluidt voorheen voorzien van opschrift "Boomkwekerij en rozenkwekers Gebroeders Buyle". Centrale voordeur in rechthoekige hardstenen omlijsting met siersmeedwerk in het bovenlicht. Flankerende gebogen benedenvensters met diamantkopsluitsteen en luiken. Rechts aanpalende lage venstertravee met plat dak.

Interieur met fraaie tapijttegelvloeren.

Achtererf met bijgebouwen en gekasseide oprit achter breed ijzeren toegangshek aan gemetste vierkante hekpijlers. Ruggelings aan de straat palen dienstgebouw met paardenstal, washok en vroegere opslagplaats, volgens kadasterarchief van 1906. Verankerde baksteenbouw met zadeldak tussen zijtrapgevels. Erfgevel met twee tuitvormige dakkapellen. Wagenhuis van omstreeks 1880 onder pannen zadeldak. Gewitte bakstenen erfgevel met twee brede poorten onder dakoverstek met golvend uitgesneden houten dakrand.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena