Deze pagina afdrukken

De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed

Oude toren, ruïne van oud kasteel van de heren van Herzele (ID: 76575)

Foto niet beschikbaar
Alle foto's

Administratieve Gegevens

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Lager gelegen terrein met zogenaamd "Oude toren", en grondvesten van het verdwenen omwalde donjon, gelegen ten zuiden van de kerk. Zandstenen toren met rechthoekige muuropeningen, overblijvende hoektoren van een rechthoekige versterkte burcht, in de 11de eeuw opgericht door Boudewijn IV, graaf van Vlaanderen, deel uitmakend van de tweede verdedigingslijn tegen de Duitse keizers. Woonplaats van de heren van Herzele, verschillende malen vernield en heropgebouwd. In 1579, na verwoesting door de Spanjaarden, niet meer heropgebouwd wegens geldgebrek van de toenmalige bewoners, prins Willem d'Espinoy en Ernestine van Arenberg. De ruïne werd verkocht, één toren bleef behouden om het privilegierecht te doen gelden. Restauratie in 1972.

Bron: D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman; d'Huyvetter & de Longie

Datum tekst: 1978

Relaties

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2016: Oude toren, ruïne van oud kasteel van de heren van Herzele. In Inventaris Onroerend Erfgoed. Opgehaald van https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76575 op .