Deze pagina afdrukken

De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed

Oude toren of De burcht (ID: 76575)

Foto niet beschikbaar
Alle foto's

Administratieve Gegevens

Beschrijving

Z.nr. Lager gelegen terrein met z.g. * “Oude toren” (fig. 222), en grondvesten van het verdwenen omwalde donjon, gelegen ten Z. van de kerk. Zandstenen toren met rechth. Muuropeningen, overblijvende hoektoren van een rechth. versterkte burcht, in XI opgericht door Boudewijn IV, graaf van Vlaanderen, deel uitmakend van de tweede verdedigingslijn tegen de Duitse keizers. Woonplaats van de heren van Herzele, verschillende malen vernield en wederopgebouwd. In 1579, na verwoesting door de Spanjaarden, niet meer wederopgebouwd wegens geldgebrek van de toenmalige bewoners, prins Willem d’Espinoy en Ernestine van Arenberg. De ruïne werd verkocht, één toren bleef behouden om het privilegierecht te doen gelden.
Restauratie in 1972.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea & Eeman, Michèle