Pestkapelletje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pestkapelletje

Beschrijving

Pestkapelletje uit het eind van de 18de eeuw. Oorspronkelijk gewijd aan Sint-Rochus, die werd aangeroepen ter voorkoming van de pest. Het beeld van Sint-Rochus zou tijdens de Franse Revolutie, circa 1792, zijn vernield. In de plaats komt een beeld van Maria, het kapelletje wordt bezocht door de pelgrims op bedevaart naar de kerk van Ver-Assebroek. In 1931 draagt pastoor Cornette het kapelletje op aan Onze-Lieve-Vrouw Troost in Nood. Het kapelletje wordt op initiatief van de heemkundige kring Arsbroek gerestaureerd in 1993. Oorspronkelijk lag het kapelletje temidden de velden maar is nu helemaal omringd door recente woningen.

Witbeschilderd, bakstenen kapelletje onder zadeldak met bekronend ijzeren kruis en onder een monumentale hulststruik. Rondboognis met omlijsting in gesinterde baksteen en beeld van Maria met daaronder opschrift "O.L.V / TROOST IN NOOD / B.V.O." Voor de kapel ligt een arduinen steen met daarop een houten bidbankje.

• KIMPE W., Het pestkapelletje te Assebroek, in Arsbroek, 1990, p. 26-29.
  • MAERTENS M., Mijmering na het bezoek aan het Sint-Rochuskapelletje, in Arsbroek, 1992, p. 23-24.