Schoolgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoolgebouw

Beschrijving

Schoolgebouw ingeplant op een perceel, palend aan de evenwijdig lopende Vrijheidsstraat. Wellicht gebouwd, rond 1900, als jongensschool gesticht door de broeders van liefde. De lage schoolvleugel is haaks op de straat gebouwd. Links ervan geeft een poort toegang tot de speelplaats, boven de doorgang zit een rondboognis met een beeld van Maria en Kind. De verankerde, oranjebakstenen lijstgevel wordt verticaal geleed door rechthoekige nissen, bovenaan afgewerkt met een bakstenen muizentandlijst. Rechthoekige vensters met I-balken voorzien van roosjes. Tudorboogvormige deuropeningen met hoog bovenlicht. Bewaard schrijnwerk en kroonlijst op houten klossen.

Achteraan op de speelplaats staat een laag bijgebouw. Rechthoekige deur geflankeerd door dito vensters zitten gevat in rechthoekige traveenissen met boven aan een overhoekse muizentandlijst.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia

Aanvullende informatie

De poort die toegang verschafte tot de voormalige speelplaats, met rondboognis erboven, is inmiddels vervangen door nieuwbouw. Aan de Vrijheidstraat werd de westzijde van de schoolvleugel ingekort en werd het bijgebouw op de speelplaats gesloopt, om eveneens plaats te maken voor nieuwbouw.