Herberg De Lelie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Lelie

Beschrijving

Voormalige herberg "De Lelie", zie opschrift op de hoek bij de Leliestraat, nu ingericht als woonhuis. Circa 1661 gebouwd door een Brugse brouwer. De herberg ligt dan net buiten de Paallanden van Brugge, op het grondgebied van de heerlijkheid Sijsele. Tegenover de herberg stond de oudere (reeds vermeld in 1580), nu verdwenen herberg Daverlo. Gerenoveerd, waarschijnlijk in het derde kwart van de 20ste eeuw, waarbij onder meer de rechthoekige deur wordt verplaatst en vervangen door een korfboogdeur en het lagere linker volume ingericht als garage (met aanbrengen van een korfboogpoort)

Vrijstaand en prominent gelegen aan de splitsing van beide wegen. Lage, verankerde, witbeschilderde baksteenbouw op gepekte plint bestaande uit twee haaks op elkaar gebouwde vleugels. De hoofdvleugel, aan de Leliestraat, bestaat uit drie volumes onder verspringende zadeldaken. Het middendeel heeft een centraal geplaatst, opvallend dakvenster met driehoekig fronton en flankerende voluten. De korfboogdeur met smal, flankerend venster en cartouche met opschrift zijn niet oorspronkelijk. Rechts een volume met twee opkamertraveeën, links een lager bijgebouw heden in gebruik als garage. De zijvleugel, aan de Weidestraat, is tijdens de renovatie verfraaid, onder meer met een dakkapel en een muur met ingangspoort. Alle rechthoekige muuropeningen hebben vernieuwd schrijnwerk, met kleine roedeverdeling en luiken, naar oud model.

• BARREMAECKER R. (ed.), Assebroek, geschiedenis van de Brugse rand, 1987, p. 67.
  • BRUYNEEL G., Het ontstaan van de herberg De Lelie, in Arsbroek 1996, p. 93-99.