Cinema Capitole

Beschrijving

Cinema Capitole was één van de talrijke bioscopen in de buurt van de De Keyserlei. Bijna allemaal zijn deze gebouwen gesloopt, ook zo voor Cinema Capitole. De cinema ontstond door een grote verbouwing van een bestaande bioscoop in 1932, een dossier opgemaakt door architect Léon Stynen voor de naamloze maatschappij "L’Immobilière Anversoise Erivan", vertegenwoordigd door Jean Joseph Bredael. De bioscoop was gelegen op een breed perceel tussen de De Keyserlei en de Vestingstraat. In de De Keyserlei had de cinema een onopvallende, smalle ingang met luifel, waarachter een lange gang de bezoeker naar het cinemacomplex bracht uitgevende op de Vestingstraat. In deze gang was behalve de inkom ook de foyer ondergebracht. De filmzaal, met voorgevel in de Vestingstraat, had de vorm van een halve ovaal, met de projectiecabine aan straatkant, in een nis op de eerste verdieping.

In de Vestingstraat kreeg de cinema een sobere bakstenen lijstgevel in modernistische stijl. Vlakke begane grond en uitkragende bovenverdieping met centrale gebogen erker waarin de projectiecabine zat. Op de eerste verdieping een horizontale strook vensteropeningen, herhaald op de tweede verdieping in de centrale travee. Verder in de gevel patrijspoortvensters, eigen aan het modernisme. Het gebouw is typisch voor het oeuvre van Stynen, die in België een voortrekker was van het modernisme, de internationale stijl.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1932 # 41857, 1932 # 42578.
  • CLAES H. 1933: 'Kinemazaal "Capitole" Antwerpen. Leon Stijnen, architecte', in: KMBA (Maandschrift orgaan der Koninklijke Maatschappij der Bouwmeesters van Antwerpen), 4/5, 80-82.