Arbeiderswoningen De Rietel

Beschrijving

Ensemble van tien arbeidershuizen met voortuintje, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1932 door de Naamloze Maatschappij "Le Foyer Gantois". Huisjes in de volksmond gekend als "De Rietel" en volgens overlevering eigenlijk horende bij de staaldraadtrekkerij "Produrac".

Rijwoningen van twee traveeën en anderhalve bouwlaag onder één groot pannen schilddak. Doorlopende lijstgevel onderbroken door puntvormige dakvensters en door twee vooruitspringende puntgevels van nummer 107 en nummer 121. Enkelhuisjes volgens spiegelbeeldschema met gekoppelde getoogde deuren, waarvan een aantal met rechte luifel ter hoogte van de tussendorpel. Gelijkaardige vensters met grotendeels vernieuwd schrijnwerk, net zoals de voordeuren verfraaid met hardstenen hoekblokken en sluitsteen. Nummer 117 met behouden schrijnwerk met kleine roeden. Huidig nummer 121, aan het einde van de gevelrij, samenvoeging van twee huisjes.

• Maak kennis met de industriële monumenten van de 20ste eeuw op onze gemeente, in Open Monumentendag Wichelen, 20ste editie, Wichelen, 2008.
  • BAEYENS R., De wijk Bohemen een halve eeuw geleden (deel I), Heem en Oudheidkundige Kring Wichelen, XVI, 1, 1989, p. 7-8.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena