Fabrieksdirecteurswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Fabrieksdirecteurswoning

Beschrijving

Voormalige fabrieksdirecteurswoning J. Verdonck, van de ertegenover gelegen voormalige mechanische weverij (Brugstraat nummer 55). Bedrijf volgens het kadasterarchief in 1897 als mattenfabriek opgericht door Julius Verdonck uit Gent, uitgebreid in 1899 en vervolgens ingeschreven als stoommattenfabriek. Zie oude briefhoofden, voluit gekend als "Tissage Mécanique en tous genres, Spécialité d’Essuie-mains, Nappages & Damassés – J. Verdonck". Verdere uitbreidingen in 1906, 1908 en 1914. Nieuwe vergroting en wijziging van functie, opgetekend in het kadaster als stoomweverij met schouw in 1921. Laatste vergroting van de weverij in 1933. In 1941 eigendom van J.L. Folchi en ingericht als elektrische fabriek van synthetische looistoffen en volgens het kadasterarchief geheel herbouwd. Voormalige bedrijfsgebouwen nu deels gesloopt aan de straatzijde, rest gebruikt als opslagplaats.

Eclectische villa met in L-vorm aangebouwde vleugel achteraan en beplante voortuin, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1911 door Julius Verdonck. Woning van twee bouwlagen onder leien schilddak met brede overstek, opgetrokken uit baksteen en verrijkt met banden van lichte en donkere grijze baksteen op een gecementeerde gepikte plint met schijnvoegen. Asymmetrisch opgebouwde voorgevel met brede poorttravee met getoogd bovenvenster links, middentravee met per verdieping een gebogen erker met drielicht onder ijzeren I-lateien en gebogen leien dakjes en bekronende puntgevel en smalle deurtravee met korfboogdeur rechts. Rechts aangebouwde aangepaste houten veranda onder plat dak, voorheen met balustrade, met vooraan een mooie beglaasde paneeldeur; links en rechts toegevoegde rolluikkasten.

• Rijksarchief Beveren, Gemeentearchief Wichelen (Hedendaagse periode), Hinderlijke inrichtingen, nummer 1190.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena