Gemeentehuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis

Beschrijving

Voormalige woning De Smet, notariswoning Van den Steen, van 1955 tot 2008 gemeentehuis, nu dienstencentrum.

Oorspronkelijk een neoclassicistische woning van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, in kern opklimmend tot het begin van de 19de eeuw. Volgens de literatuur gebouwd door gewezen burgemeester Pepin-Leonard D’Hooghe. Via huwelijk daarna toebehorend aan de familie De Smet en door hen aangepast en achteraan uitgebreid in 1876 en 1908 (zie kadasterarchief). Vervolgens eigendom van onderwijzer Omer Braeckman. In 1933 notariswoning Van den Steen en vanaf 1955 ingericht als gemeentehuis van Wichelen. Tot 1988 was achteraan een duiventorentje ingewerkt dat gesloopt werd voor de uitbreiding en verbouwing van het gemeentehuis, uitgevoerd in 1990-91. Gemeentelijke diensten sinds 23 mei 2008 ondergebracht in het nieuwe Sociaal Huis (Oud Dorp nummer 2); nummer 11 sindsdien gebruikt als dienstencentrum.

Versoberde gerenoveerde voorgevel (zie oude prentbriefkaarten oorspronkelijk gepleisterd met schijnvoegen) nog horizontaal gemarkeerd door een geprofileerde pui- en daklijst en aflijnende vernieuwde houten kroonlijst. Rechthoekige vensters met hardstenen dorpels op gegroefde consooltjes, nieuw schrijnwerk en behouden ijzeren leuningen bij de bovenvensters. Gemarkeerde centrale deurtravee met rechthoekige deur tussen Toscaanse pilasters van blauwe hardsteen die een hoofdgestel en hardstenen balkonplaat van het ijzeren balkon op de bovenverdieping dragen; nieuwe beglaasde deur. Rondboogvormig deurvenster ingeschreven in een hardstenen omlijsting met imposten uitgevend op het balkon, eveneens nieuw schrijnwerk.

Volledig verbouwd interieur en nieuwe uitbouw en haakse vleugel achteraan.

• DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen. Inventaris van het kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen , XVI, Gent, 1982, p. 893-897.
  • ROOSENS P., Het landelijk notariskantoor in het interbellum, Heem en Oudheidkundige Kring Wichelen, XXVIII, 2, 2003, p. 27-31.
  • RUYS R., De "duiventoren" van Wichelen moet verdwijnen, Heem en Oudheidkundige Kring Wichelen, XV, 2, 1988, p. 20-22.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena