Scheldehoekkapel met herdenkingsboom

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwekapel, ook gekend als "Scheldehoekkapel" en "Kapel Onze-Lieve-Vrouw Wonderbare Moeder".

Neoclassicistische kapel schuin ingeplant op straathoek aan splitsing met straatdeel van Margote dat naar Molenken loopt. Kapel met jonge linde ervoor ter vervanging van de vroegere Vrijheidsboom. Volgens kerkrekeningen gebouwd in 1844-45 ter vervanging van een oudere kapel op dezelfde plaats. Vroegere kapel opgetekend op Primitief plan en mogelijks aangeduid op de kaart van het Land van Aalst gepubliceerd in "Flandria Illustrata" van A. Sanderus van 1644. 19de-eeuwse kapel grondig gerenoveerd vanaf 1987 en in 1990 plechtig ingezegend door pastoor J. Stacino. Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder laaghellend zadeldak gedekt met leien en voorzien van een vierkant houten klokkentorentje onder tentdak en kruisje. Voorgevel gemarkeerd door een licht uitspringend portaal met gekoppelde Toscaanse pilasters van witte kalksteen op een hoge omlopende plint, die de rondboogdeur flankeren en een zware geprofileerde kroonlijst ondersteunen. Bekronend driehoekig fronton met omlijst halfcirkelvormig venster met glas in lood. Houten rondboogdeur onder witte zandstenen booglijst op imposten en bekronend paneel met opschrift: "Wonderbare Moeder – help ons" in vergulde letters. Zijgevels met spitsboogvenstertje met glas in lood met geometrisch motief. Rechte koorsluiting met oculus.

Interieur

Gepleisterd en witgeschilderd interieur, overwelfd met houten tongewelf. Altaar met gekleed houten Onze-Lieve-Vrouwebeeld met Kind geflankeerd door vazen met kunstbloemen onder stolp en zevenarmige koperen kandelaar ervoor.

• Rijksarchief Beveren, Gemeentearchief Wichelen (Hedendaagse periode), kerkrekeningen, nummers 1012-1013, 1020.
  • Sint-Gertrudisparochie Wichelen doorheen de eeuwen, Wichelen, 1973, p. 46-47
  • RUYS R., Wichelen 1900-2000, Wichelen, 2003, p. 153-154.
  • VERSCHRAEGEN H., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Oost-Vlaanderen. Kanton Wetteren, Brussel, 1978, p. 44.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena