Café Markoen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café Markoen

Beschrijving

Café zogenaamd "Markoen". Deels vrijstaand burgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder mank zadeldak. Aanvankelijk lagere woning van anderhalve bouwlaag, circa 1871 opgetrokken (zie prentbriefkaart en kadasterarchief). Nog volgens kadastrale gegevens het daaropvolgende jaar in twee wooneenheden opgesplitst; in 1904 terug samengevoegd tot één geheel. In zijn huidige vorm daterend van 1912. Gecementeerde, witgeschilderde voorgevel met schijnvoegen op een plint van blauwe hardsteenplaten en imitatiehoekkettingen ter aflijning van de gevel. Getoogde vensters met T-vormig schrijnwerk en diamantkop als sluitsteen; benedenvensters met persiennes. Getoogde deur met bovenlicht onder toegevoegde luifel. Mooie paneeldeur met beglaasde deurlichten met fraaie ijzeren vulling.

• RUYS R., Wichelen parel aan de Schelde, s.l., 1989, p. 48.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena