Boerenburgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis

Beschrijving

Boerenburgerhuis met beplante voortuin afgesloten door een gelede bakstenen muur en centraal fraai ijzeren hek op gecementeerde voet en dubbel hek in de as van de voordeur. Volgens het kadasterarchief gebouwd in 1884 door Tharsalia Muylaert ter vervanging van ouder volume; afsluitingsmuur aangepast in 1905.

Onderkelderd bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak met open klokkenstoeltje en windwijzer. Licht getoogde vensters op hardstenen dorpels, met persiennes en behouden 19de-eeuws schrijnwerk. Rechthoekige deur in vlakke hardstenen omlijsting op neuten en drie treden, deur met gedeeld bovenlicht. Links, iets terugwijkende haakse vleugel met voorpuntgevel en rondboogvormig zoldervenster onder omlopende waterlijst; breed benedenvenster met I-latei en rozetjes.

Rechts aansluitende garage.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena