Burgerhuis met maalderij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis met maalderij

Beschrijving

Burgerhuis met voormalige mechanische maalderij, door ankers op de voorgevel gedateerd 1922. Oorspronkelijke site van de zogenaamde "Bohemenmolen", een houten korenwindmolen, minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, in het bezit van de "Prochie ende heerelyckheden van Wichelen ende Cherscamp". Verkocht in 1789, gesloopt in 1908 en vervangen door een stoomgraanmolen door de toenmalige eigenaar A. de Hemptinne-de Kerchove de Denterghem. Volgens het kadasterarchief werden alle bestaande volumes in 1922 door de landbouwersfamilie Eeckhout - Coucke vervangen; een maalderij met motor kwam in de plaats van de stoomgraanmolen en een nieuw huis werd gebouwd. In 1933 werd het huis achteraan vergroot.

Bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Eenvoudige voorgevel uitziend op de Bosveldstraat met jaartalankers. Rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-latei met rozetjes; hardstenen dorpels en persiennes op de begane grond. Links aansluitend voormalig maalderijgebouw van oorspronkelijk één en nu twee bouwlagen onder laag golfplaten dak. Technische installatie verdwenen.

• Rijksarchief Gent, Fonds Desmanet de Biesme, 1473.
  • S.N., Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oostvlaanderen naar de gegevens van het Archief van het Kadaster, Eerste aflevering, de arrondissementen Aalst en Dendermonde, Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oostvlaanderen 1960, XIV, Gent, 1962, p. 174-175.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena