erfgoedobject

Leopoldpark - bronzen klokje

bouwkundig element
ID
77712
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77712

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Leopoldpark - bronzen klokje
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd monument Leopoldpark
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Leopoldpark
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Bronzen klokje, reeds in 1933 bij het bloemenuurwerk geplaatst, gedateerd 1748 en afkomstig uit de Sint-Pieterstoren of "De Peperbusse" een restant van de Sint-Pieterskerk die in 1896 afbrandde en thans nog gelegen is aan de noordzijde van het Sint-Petrus- en Paulusplein in de schaduw van de nieuwe kerk.

De klok luidt uren en halve uren; uren aangekondigd door het aantal slagen van het uur en de halve uren met één slag, zonder voorslag. De opstelling van het klokje wijzigt in de loop der tijd : veelal verdoken achter een haag, na verplaatsing van het uurwerk naar de parkheuvel meer zichtbaar boven de berm waarop "Oostende" staat.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog nemen de Duitsers de klok weg om te gebruiken als alarmsein voor hun luchtafweergeschut dat op het nabijgelegen postgebouw stond. Na de oorlog wordt het klokje teruggevonden tussen de puinen van het postgebouw.

Gietjaar : gedateerd in opschrift 1748. Gieter onbekend, de literatuur vermeldt vermoedelijk Georges Dumery, die zich in 1744-1745 te Brugge kwam vestigen. Gewicht: 95 kg. Hoogte: 40 cm. Diameter: 51 cm. Kroon: 12 cm. Ronde schijf als slaghamer aan de buitenzijde van de klok. Opschrift : "1748 GHEGOOTEN TER EEREN VAN MARIA O.L. VRAUW EN DER BLENDE LIEDEN MY PE(T)ER IS JOSEPH-ADRIAEN LE BAILLY RIDDER HEERE VAN INGHUEM BURG VAN DE VRYE (ONDER DE SLAGRAND) MY METER IS VEU MARIA ANNA VAN CALOEN VICO(MT)E DE VOOGHT".
Tot op de dag van vandaag is niet geweten voor welke gelegenheid de klok gemaakt werd. Het is wel de oudste klok die de stad Oostende in haar bezit heeft.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nr. DW002371.
  • DELY R., Het bloemenuurwerk in het Leopoldpark 1933-1983, in De Plate, 1983, p. 51-53, 92.
  • DUFLOU B., Bloemenuurwerk en De klok van het bloemenuurwerk, in Brochure Open Monumentendag Oostende, 2000, p. 23-42.

Bron: CALLAERT G., DELEPIERE A.-M., HOOFT E., KERRINCKX H. & VANNESTE P. met medewerking van SANTY P. & SNAUWAERT L. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostende, Deel IA: Stad Oostende, Straten A-M, Deel IB: Stad Oostende, Straten N-Z en wijken Haven, Hazegras, Opex, Deel II: Deelgemeenten Mariakerke, Raversijde, Stene en Zandvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL6, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Leopoldpark


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Leopoldpark - bronzen klokje [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77712 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.