Hovenierswoning bij kasteel van Tillegem

Beschrijving

Voormalige hovenierswoning van het kasteel van Tillegem, gelegen op dat kasteeldomein ten zuidwesten van het kasteel. In oorsprong 17de-eeuws gebouw van het langgeveltype bestaande uit een éénlaagshuis, 19de-eeuwse stal en 20ste-eeuwse schuur. Eertijds lag tussen het woongedeelte en de dienstvertrekken een gang met een jonger bakhuis. Vrij grondig verbouwd in de 18de of begin 19de eeuw onder meer toevoegen van de kelder, schouw en verbouwen van de zijpuntgevel met vlechtingen. In 1986 omgevormd tot woning voor de huisbewaarder van het kasteel; daarbij zijn onder meer kelder en voutekamer verdwenen, de balklaag vernieuwd, vensters aangebracht in de noordgevel van het woonhuis, de gang opgenomen bij het huis en slaapkamers ingericht in de stal en schuur.

Witbeschilderde, verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. 18de-eeuwse voorgevel met vensters in geriemde omlijstingen en op de borstweringen van de vensters, uitspringende rechthoeken met schuine hoeken. Oostelijke zijmuur met vlechtingen en muurdammen.

• DEVLIEGHER L., Het kasteel van Tillegem te Brugge, 1989, p. 97-99.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia