Bankgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kantoorgebouw

Beschrijving

Kantoorgebouw opgetrokken in opdracht van de BAC Spaarbank in 1988-1991 naar ontwerp van de architecten Stéphane Beel en Luc Morel. Opbouw en indeling bepaald door twee verschillende volumes respectievelijk een sokkel op de begane grond met een bankfiliaal, kantoorruimte en een auditorium, en een twee verdiepingen hoog bouwvolume geplaatst op kolommen met vrij in te delen kantoorruimte. De sokkel is een doorlopende gevel van zwarte baksteen die qua hoogte aansluit bij de nabijgelegen bebouwing. Vrij neutrale voorgevel met horizontale belijning. De achtergevel daarentegen, met de twee geprononceerde trap- en liftvolumes en een kleine vooruitspringende vergaderruimte, bezit een weldoordachte plasticiteit.

De eenvoudige plattegrond vertoont een duidelijke scheiding tussen het centrale gedeelte met de balie en de delen met het auditorium en het bankfiliaal. De binnenruimte op de begane grond biedt verschillende doorkijken; de ruimte op de verdieping wordt geschraagd door pijlers en ingedeeld door slechts één houten portiekwand, die samenvalt met de technische kokers.

• BEKAERT G., Hedendaagse architectuur in België, Tielt, Lannoo, 1996, p. 211-213.
  • DUBOIS M., De meerduidighid van muren. Beel bouwt boeiend BAC-gebouw in Brugge, in Archis, 1992, nummer 9, p. 12-15.
  • VAN HOOFF D., VAN DER WERF J. (e.a.), Langs moderne architectuur. Architectuurroutes in Nederland en België, 1945-heden, Utrecht-Antwerpen, 1994, p. 215-216.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia