Herenhuis in rococostijl

Beschrijving

Imposant herenhuis in rococostijl, heropgebouwd in 1922. Vermoedelijk naar ontwerp van architect Jozef Viérin (Brugge) met een duidelijke referentie aan een 18de-eeuws pand te Veurne. Naar verluidt woonde arrondissementscommissaris Maes na de oorlog eerst in het huis Zwartenonnenstraat te Veurne en bouwde daarna een kopie op de Grote Markt te Diksmuide, echter met zes in plaats van zeven traveeën.
Asymmetrisch dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak met houten dakkapellen.

Bakstenen pilastergevel met geprofileerde kroonlijst en getoogde muuropeningen. Vooruitspringend middenrisaliet (deurrisaliet) afgelijnd door geblokte pilasters en bekroond door een gebroken halfrond fronton. Rondboogportaal met geprofileerd beloop, imposten en natuurstenen sluitsteen. Deurvenster met balkon op gegroefde consoles en geaccentueerd door gesmeed balkon. Interessant houtwerk als kopie van de 18de-eeuwse schuiframen: vleugeldeur met gebogen latei en waaier als bovenlicht en witgeschilderde houten kozijnen met geprofileerde kruisvormige indeling en kleine roedeverdeling.

Achtergevel: centraal, erkervormige uitbouw met driezijdige afsluiting gekenmerkt door pilasters en centraal balkon met ijzeren leuning, links geflankeerd door drie smalle traveeën, rechts door twee brede traveeën. Tevens terrasvormige uitbouw met ijzeren leuning. Witgeschilderde houten kozijnen met geprofileerde kruisvormige indeling en kleine roedeverdeling.

Interieur: in hoge mate gewijzigde begane grond, doch bewaard stucwerk van de plafonds, en in de erkervormige uitbouw, marmeren schouw. In de hall, bewaarde houten draaitrap, tevens diensttrap.

In de tuin, vrij grote bunker van de Tweede Wereldoorlog.

• Provinciale Bibliotheek Tolhuis, Fototheek.
  • Stadsarchief Diksmuide, Bestand wederopbouw Diksmuide na 1914-1918 (niet genummerd).
  • DELEPIERE A.-M. & LION M. met medewerking van HUYS M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8N, Brussel - Gent, p. 536.
  • DEMOEN W., Diksmuide, een stad in beweging. Wederopbouw 1915-1935, 1993, onuitgegeven licentiaatsverhandeling St.-Lucas Gent, p. 64, 69.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn