Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog

Beschrijving

In de bocht gelegen Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Circa 1942 wordt in de onmiddellijke omgeving van het IJzerheemplein een bunkerdorp voor de bevelvoering van de 171ste Infanterie Divisie uitgebouwd. Bij de bouw van het bejaardentehuis "IJzerheem" (IJzerheemplein) werd deze commandopost met uitzondering van twee bunkers (zie ook Gasthuisstraat nummer 6) echter gesloopt. Grote commandobunker type 'Regelbau 117b' voor de hogere bevelvoering. Betonnen bunker op rechthoekige plattegrond (muren tot 3 meter dikte). Interne uitrusting verdwenen.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, levend archief.
  • PHILIPPART F., PEETERS D., VAN GEETRUYEN A. 2004: De Atlantik Wall van Willemstad tot de Somme. Een gids langs de Duitse verdedigingslinie van de Tweede wereldoorlog, Tielt.
  • WERKGROEP MODERNE FORTIFICATIE 2002: Dossier Belgische kust: Atlantikwall bunkers.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn

Aanvullende informatie

Tussen de huizen Willem Telllaan 5 en 9 ligt nog een kleine bunker, die eveneens tot dit bunkerdorp behoorde.