Hof ter Beerst

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ter Beerst

Beschrijving

Het "Hof ter Beerst", zie huidige stafkaart. Achterin gelegen wederopbouwhoeve van de jaren 1920 met twee evenwijdige roodbakstenen volumes onder pannen zadeldaken schuin ten opzichte van elkaar elkaar rondom het verhard erf ingeplant. Met een identieke opstelling reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) onder de naam "C(en)se Zeteler Beerst" en met ten zuiden ervan een achtvormige omwalling - gevoed door de Camardebeek- die mogelijk de oudere kern van de site vormde. Zoals de Ferrariskaart aangeeft zou de site teruggaan op de heerlijkheid "Zaele ter Beerst" en niet op de heerlijkheid "Hof ter Beerst" zoals de huidige benaming zou laten vermoeden. Deze "Zaele ter Beerst" was een leenhof afhankelijk van de Burg te Brugge en telde talrijke achterlenen te Vladslo, Beerst, Esen, Klerken, Woumen, Stuivekenskerke, Kaaskerke en Keiem.

Ten zuiden, boerenhuis van vijf traveeën en twee opkamertraveeën onder hogere nok, wat laat vermoeden dat bij de heropbouw teruggegrepen werd naar de vooroorlogse situatie. Rechthoekige muuropeningen in korfboognissen met verzorgde kozijnconstructies met geprofileerde tussendorpels.
Rechts van de deur, gerecupereerde datumsteen met het ingehouwen opschrift "DAR JOOS HEERE VAN DE ZAELE TER BEERST ANNO 1780". Rechts aansluitend, stal- en schuurvolume met hogere dakoverstek ter hoogte van de schuurpoort. Ten noorden, stalvleugel met oudere kern in gele baksteen en laadvensters als klimmende dakkapellen.

• DE MEYER E., Beerst vroeger, Brugge, 1984, p. 295-302.
  • VANDENBUSCCHE A. R., Beerst geschiedkundige aanteekeningen, p. 49-51, s.l., 1930.