Laatmiddeleeuwse site met walgracht

archeologisch geheel

Beschrijving

Archeologische site gelegen ten oosten van de gedesaffecteerde spoorlijn Diksmuide-Nieuwpoort, even ten zuiden van de wederopbouwhoeve "Klichthove". Deze archeologische site werd verlaten (wellicht na vernietiging tijdens de Eerste Wereldoorlog).

Het geheel vormt een goed voorbeeld van een nu verlaten laatmiddeleeuwse site met walgracht.
Op vandaag tekent de archeologische site zich af als een site met opperhof-/ neerhofstructuur. Het wooneiland van circa 33 op 27 meter steekt ongeveer een halve meter boven het maaiveld uit en is omringd door een walgrachtdepressie van 5 à 10 meter breed. In de achterliggende weiden is een complex van omgrachte weiden herkenbaar, mogelijk de resten van de neerhofstructuur.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. 1590, 1591, 1592.
  • DEWILDE M., Ruilverkavelingsblok Stuivekenskerke. Cultuurhistorische inventarisatie, 1992.
  • VERHAEGHE F., De laat-middeleeuwse bewoning te Lampernisse en omgeving, in Nikolaas Zannekin en de Slag bij Kassel 1328 – 1978, s.l., 1978, p. 30 - 64.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn